Locher Hungary Kft. 

Miért TWINEFLON*?

 • TWINEFLON* az egyetlen létező menettömítő szál amelyik 100%-os P.T.F.E.-ből (Polytetrafluoroethylene*) készül.
 • TWINEFLON* az egyetlen dinamikus menettömítő szál.
 • TWINEFLON* az egyetlen olyan menettömítő szál, amelyik univerzális vegyi / kémiai ellenállóságot kínál.
 • TWINEFLON* az egyetlen olyan menettömítő szál, amelyik <- 30°C és >+ 150°C között használható.
 • TWINEFLON* az egyetlen olyan menettömítő szál, amelyik egyszerre: nem égethető, nem olvad és nem is oldható anyag.
 • TWINEFLON* az egyetlen olyan menettömítő szál, amelyiknek nincs lejárati érvényessége!
 • TWINEFLON* az egyetlen olyan menettömítő szál, amelyik önmagában is tömítő anyag!
 • TWINEFLON* az egyetlen olyan menettömítő szál, amelyik olajjal, vagy más bevonó anyaggal nincs bevonva!
 • TWINEFLON* az egyetlen olyan menettömítő szál, amelyik biztonságosan használható és megbízható, minden fajta gáz esetében, tüzelőanyagot és szénhidrogént is jól tömít, és semmilyen korlátozás alá nem esik!
 • TWINEFLON* az egyetlen olyan menettömítő szál, amelyik Oxigén tömítéséhez felhasználható, akár folyékony állapotú legyen.
 • TWINEFLON* az egyetlen olyan menettömítő szál, amelyik Propán és Bután gáz tömítésére használható, akár légnemű, akár folyékony állapotú legyen!
 • TWINEFLON* az egyetlen olyan menettömítő szál, amelyik különféle oldószereknél alkalmazható!
 • TWINEFLON* az egyetlen olyan menettömítő szál, amelyik savaknál tömítésre alkalmazható!

Miért TWINEFLON*?

 • TWINEFLON* olyan menettömítő szál amelyik a WRAS (U.K.) által engedélyezett, ivóvíz vezeték tömítésénél alkalmazható (KTW) (D)
 • TWINEFLON* menettömítő szál DIN-DVGW (D) által elismert és korlátozás nélküli használata gázok 1.,2. und 3. családjánál, valamint folyékony Propán- Bután gáznál is engedélyezett (LPG.)
 • TWINEFLON* menettömítő szál DIN-DVGW (D) által vizsgált és visszafordításra elismerten alkalmazható.
 • TWINEFLON* menettömítő szál DIN-DVGW (D) által vizsgált és alkalmazása vibrációs hatásoknál is elismert, és engedélyezett.
 • TWINEFLON* menettömítő szál DIN-DVGW (D) által vizsgált és használata finom és durva meneteknél elfogadott.
 • TWINEFLON* menettömítő szál DIN-DVGW (D) által 100 bar nyomásig bevizsgált és használata engedélyezett.
 • TWINEFLON* menettömítő szál BAM (D) bevizsgált és használata engedélyezett Oxigén esetében.
 • TWINEFLON* menettömítő szál Du Pont (CH) által bevizsgált és használata engedélyezett gőz esetében.
 • TWINEFLON* menettömítő szál UL (USA) által bevizsgált és használata engedélyezett Benzin, Petróleum, üzemanyag, Propán, Bután, Kerozin, és földgáz esetében.

Miért szükséges tömítőanyagot használni?

A menettömítő anyagok a környezetvédelem és a biztonság esetében fontos szerepet kapnak.

Alapvetően Öntől függ, hogy a veszélyes és agresszív folyadékok vagy gázok a csőmeneteknél ki tudnak e kerülni a szabadba. Amikor a csöveket össze csavarják mindig létezik egy előre nem meghatározható belső rés a meneteteknél. Ez abból adódik, hogy a csövek meneteinek összecsavarásakor egy bizonyos résnek kell lennie, aminek következtében a meneteket könnyen össze lehet csavarni. Ezen felül előadódnak még azok a normál eltérések amelyek a menetes csövek gyártásakor keletkeznek.

Sajnos pontosan nem mérhető és kimutatható, hogy milyen mértékű hézag keletkezik illetve jöhet létre az összecsavaráskor. Ezen túl még a menetek tűrésértéke minden menetnél különböző lehet.

A tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a közbülső rések a valóságban 0 Micron –tól >700 Micron- ig jöhetnek létre, először is a különböző anyagminőségektől függően, amelyekből a csővet gyártják.

Hogy működnek a menettömítő anyagok?

Az eddig használt menettömítő anyagokat menetekre feltekercselték, a létrejövő menetrések tömítése céljából. Ezek statikus állapotot képeznek és a szabad rések és menetek lezárását hívatottak biztosítani azzal, hogy feltekerésre kerültek. Természetes követelmény, hogy hosszabb időn keresztül a folyadékok esetleges támadásával szemben kémiailag sikeresen ellenálló maradjon. Nem szabad, hogy repedésre hajlamosak legyenek. Ugyanakkor baktériumokkal, vagy mikrobiológi- támadásokkal, gombásodással szemben is ellenállónak kell lenniük.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a menettömítések között is számos különbség állapítható meg.

 • Természetes hordozó anyagok ( kender és len) csak valamilyen pasztával együtt használható (Ásványi olajból és adalékokból állnak)
 • Hagyományos, olvasztással előállított műanyagok, Multifilament (pl:. Polyamidok, Nylon, Polyethylene, stb), amelyeket különböző additiv anyaggal áthúznak, bevonnak. pl. Silikon olajok adalékokkal keverve, stb.).
 • Szalagok 100% Polytetrafluoroethylene- ből (P.T.F.E.)

Az először említett két anyag vagy természetes, vagy szintetikus úton előállított tömítő szalag, melyek csupán mint az említett additiv anyagok hordozójaként funkcionálnak (paszták, vagy ásványi olajok). Ebben az esetben nem a kender vagy a szintetikus szalag, ami tömít. A tulajdonképpeni tömítést az ezek mellett felhasznált additiv anyagok biztosítják. A tulajdonképpeni tömítő szalagok egyedül nem alkalmasak a vegyi anyagokkal vagy agresszív behatásokkal szemben ellenállónak maradni. P.T.F.E. szalagok 100%- ban Polytetrafluoroethylen- ből készülnek és ellentétben a természetes vagy a szintetikusan szőtt szálakkal, itt maga a szalag az amelyik a tömítettséget garantáltan biztosítja. Tehát itt abszolút semmilyen adalék, kiegészítő anyag nem szükséges ahhoz, hogy a tömítés megfelelő legyen. Ezen felül még az is tény, hogy a szalagok a kémiai összetételüknek köszönhetően kiváló felhasználhatósági tulajdonságokat kínálnak.

Miért TWINEFLON*?

A kiemelkedő teljesítmény karakterisztikájának köszönhetően, a P.T.F.E. világ szerte úgy ismert, mint a legjobb tömítőanyag. Megbízhatósága és a biztos tömítése által a legszélesebb felhasználási lehetőséget nyújtja szinten minden célterületen. Az utóbbi 50 évben a P.T.F.E. sikere olyan nagy volt, hogy évente több száz millió méter tömítőanyagot használtak fel.

Tulajdonképpen minden lágy és illeszkedőképes anyag használható lehetne csőmenetek tömítésére, amennyiben az ember csak az azonnali kifolyást akarná meggátolni. Azt várjuk el azonban, hogy hosszú távon jó minőségben és biztonságosan teljesítse a vele szemben támasztott követelményeket. Természetesen a tömítésnek nem csak azonnal kell tömörnek lennie, hanem hosszú időn keresztül kell megőriznie ezt a képességét. Egy olyan probléma áll fenn, általában ha a tömítés hosszú időn keresztül érintkezésbe kerül a csőben áramló folyadékkal, ettől bizonyos mértékig károsodik illetve veszít a tömítési képessé-geiből.

Néhány nagyon agreszív vegyületen túl, földgáz, különféle kémiai tartalmú víz is meglehetősen agresszív lehet és ezek megtámadják a tömítéseket. Sajnos még manapság is a veszélyes vízek vagy a szabadba kerülő gáz tömörtelenségek drámai vagy halálos következmények okozói. Elfolyó vegyületek, oldószerek, savak, éghető energia hordozók, gyakran az emberiségre és a környezetre nagy veszélyt jelentenek.

Melyik menettömítő anyagot használják a leggyakrabban?

Ennek a kérdésnek a megválaszolása egyedül a felhasználásra alkalmas anyagtól és a felhasználás célszerű módjától függ. A privát háztartási területen (víz & gáz), esetében kender + paszta vagy P.T.F.E.- szalag használható. Ipari méreteknél főleg P.T.F.E.- szalagok használata világszerte a legelterjedtebbek. Egy idő óta közelmútbeli, újabb keletű fejlesztések alapján, a szintetikus szálak használata terjedt el, melyeket a jobb tömítő tulajdonság miatt még silikon olajjal vontak be. Tulajdonképpen a tömítésnek ez a fajtája nem nyújt funkcionális előnyöket, de a praktikussága és a modernsége a hagyományos kenderes tömítéssel szemben elterjedőben van.

Ezeket a termékeket kézhez álló, célszerű módón csomagolják. A tömítő zsinórok már önmagukban tartalmazzák az additiv anyagokat és egy munkafázisban közvetlenül a csomagolásból lehet használni, -szemben a kender + paszta felvitele a menetre,- mint kétlépcsős munkafázis, elhagyható. Természetesen nem hagyható figyelmen kívül, hogy ezzel szemben a kender egyrészt természetes anyag, és költség összehasonlításkor lényegesen kedvezőbb. A múltban mindig sikerrel alkalmazták vizes rendszerek tömítésénél és a mai napig is egy praktikus alternatívát kínál a felhasználásra.

Ipari és professzionális felhasználási célú területeken ( akár még víz és földgáz esetében is) a P.T.F.E. szalag mint tömítő anyag, az egyetlen olyan lehetőség, melyet a legszélesebb igényeket is kielégítő feladatok ellátásakor figyelembe lehet venni.

Hogyan kell egy tökéletes tömítő anyagnak kinéznie?

A tökéletes tömítő anyagnak mindig erősnek kell lennie a funkciójából eredő feladatok ellátásához. Az előbbiekben leírt tulajdonságok, teljesítmények megbíz-ható módón történő biztosítása. Ezen felül dinamikusnak kell lennie, nem lehet -mint tömítőanyag- merev. Egy modern, felhasználóbarát formában kell megjelennie a piacon. Természetesen bármely, előfordulható tömítési feladatra alkalmasnak kell lennie, univerzálisan kell használhatónak lennie. Ez azt jelenti, hogy legyen az bármilyen folyadék, hőmérséklet tartomány, vagy akár magas nyomás, akkor is használhatónak kell lennie. Korlátlan, időkorlát nélküli eltarthatósága legyen és ugyanakkor megbízható, és egyszerűen lehessen szereléskor használni.

Lehetetlen lenne? - nem az- ezt a legújabb fejlesztésű TWINEFLON minden felhasználó részére biztosítja!

Miért TWINEFLON*?

P.T.F.E. teljesen funkcióképes és alkalmazható marad
Hőmérséklet tartomány: –200°C –tól +240°C-ig.
TWINEFLON* alkalmazhatósága a legszigorúbb teszt feltételeknek, különböző tömítési vizsgálatoknak, Reakció vizsgálatoknak megfelel az alábbi nemzetközileg elismert Intézetek vizsgálatai szerint: DVGW, BAM, UL, WRc és mások.

Megállapítások:

 • TWINEFLON* mindenféle tömítési, reakció teszt előírásait maradéktalanul és kifogás nélkül teljesítette.
 • A Dynamika: TWINEFLON* egy dinamikus tömítőanyag
 • Illeszkedő képessége kiváló és a nyomási terhelést jól viseli.
 • TWINEFLON* a csőmenetek zárási vizsgálatánál bizonyítottan a menetek közötti szabad réseket maradéktalanul kitölti. Ezáltal tökéletes tömítést biztosít.
 • TWINEFLON* nem egyszerűen csak a réseket tömíti ki a menetek között, hanem a legapróbb hézagokba is tökéletesen illeszkedve tömít!
 • A jövőtömítő anyaga
 • Ma, feltehetőleg a legjobb ismert tömítőanyag a világon!